25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Средствата от OPEN BUZLUDZHA 2022 ще бъдат за обезопасяването на монумент Бузлуджа

Вече е ясна тридневната програма на фестивала

Ясна е програмата на фестивала OPEN BUZLUDZHA, чиято цел е събиране на средства и подкрепа за опазването на монумента. Той се провежда за втора поредна година и ще се състои на 19, 20 и 21 август на поляната при хижа Бузлуджа. Организатори са фондация „Проект Бузлуджа“, Община Казанлък и Bar Dak.

Конкретната цел на събитието тази година е обезопасяването на монумент Бузлуджа и отварянето му за посетители в актуалния му вид. В дневната програма посетителите ще могат да научат повече за културно-историческото наследство, за региона и за Бузлуджа чрез лекции и интерактивни игри. Освен това ще могат да участват в работилници, туристически обиколки, фотоконкурс, спортни занимания, театър и много други забавления за цялото семейство. Барове с храна и напитки, палатков лагер и шатъл бус от Казанлък са предвидени от организаторите.

В OPEN BUZLUDZHA 2022 ще участват P.I.F., Керана и космонавтите, Уикеда, както и много рок, пънк и джаз групи, сред които Cool Den, The Lefties, Спални места, Lucky Number Nick, Nana & The Gang, Bad Cast. За любителите на електронната музика ще има и втора електро сцена с DJ сетове до сутринта. Третият фестивален ден е в стил джаз със специалното участие на Държавна опера Стара Загора и спектакъла „Джазоспекция“. Билети за събитията вече са в продажба.

Миналата година фестивалът се проведе под мотото „Музика за мозайка“, като целта беше опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа. Със събраните средства от събитието и дарители и осиновители на мозайки, тази цел беше постигната успешно. Вече всички стенни мозайки в паметника са защитени и спасени от разруха.

През 2021 година паметникът е посетен от 50 000 човека, които искат, но не могат да влязат. Осигуряването на достъп в сградата е важна стъпка за осведомеността и устойчивото развитие на проекта.

Related Articles

Пловдив: Затварят Бетонния мост за ремонт на 17 юни

Движението по едно от ключовите съоръжения за Пловдив- Бетонния мост ще бъде спряно от 17 юни за реконструкция, която трябва да приключи за срок...

Международната пътна федерация избра Пловдивския панаир за свое събитие

Международната пътна федерация Европа и Централна Азия избра Пловдивския панаир за провеждане на своя регионален конгрес. Това е най-мащабното и елитно събитие за годината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ