Спряха строежа на спорен завод за горене на боклук в Стара Загора

0

Община Стара Загора прекратява изграждането на завода за изгаряне на отпадъци чрез пиролиза. До решението се е стигнало след среща между кмета Живко Тодоров и министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Миналия месец хората в региона се вдигнаха на протест срещу строежа, а през годините протести осуетяваха подобни планове в Павликени, Монтана, Девня и София.

Жителите на Стара Загора и селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец изразиха опасенията си, че при процеса пиролиза, който ще се внедри, ще бъдат използвани пластмаса, гуми и други битови отпадъци, които отделят особено опасните канцерогенни отпадъци, които се натрупват в почвата и храните. Капацитетът на планувания завод беше голям почти колкото обема на боклука, който се генерира в София и сред аргументите на протестиращите бе, че община Стара Загора не създава подобно количество отпадъци. Това даде основателни притеснения на гражданите да мислят, че ще бъде извършван внос от други места и дори потенциално чужбина.

“Работим по проект за разширяване на депото с втора клетка, за да отговорим на нуждите на старозагорци, както и да сме все по-близо до европейската политика за управление на отпадъците. Обмисляме идеята за датчици, които да бъдат поставени върху контейнерите, за да бъде следен процесът на изхвърляне, респективно и контролирано почистването им”, коментира кметът Живко Тодоров.

Общината си поставя за цел разделното събиране на отпадъци да се случва още при източника, т.е при домакинствата. Второто решение е разширяване на системата за разделно събиране и на трето място е сепарирането на отпадъци, за да се сведе до минимум изхвърлянето им в депото. Проектът, който подготвя общината за изграждане на нова клетка за депониране, има възможност да бъде финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си