Според „Галъп интернешънъл“: България има добри позиции в туризма

0

Най-високо са оценили страната ни като туристическа дестинация гражданите на Румъния. 71% дават положителна оценка за атрактивността на България и гражданите на Русия – 66%. Държавата ни се възприема като привлекателна локация за посещение и ваканция и има добри позиции в нашия утвърден като туристически регион. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“ сред представителна извадка в пет ключови за развитието на туризма у нас държави – Германия, Великобритания, Русия , както и на два съседни пазара – Румъния и Сърбия.

57% от пълнолетните граждани на петте държави отговарят положително на въпроса дали България е привлекателна туристическа дестинация, а 27% отговарят отрицателно. Останалите се затрудняват да отговорят. Сравнена с останалите туристически страни в нашия регион, България се класира много близо до различни отдавна утвърдени дестинации като Хърватия (62% отговори, че това е атрактивна дестинация) и Турция (63%). Номер едно в нашия регион очаквано остава Гърция (81% положителни отговори), а далеч зад нас остават Румъния – с 46%, и Сърбия – с 43%.
Средно страната ни са посещавали около 22% от интервюираните граждани в 5-те държави, като най-много гости са идвали от Румъния. 47% от запитаните в тази страна (или близо 10 милиона души) са посещавали България. Същото важи и за 24% от запитаните в Сърбия. Сред германските и английските граждани съответно 19% и 18% информират, че са идвали в България. От участвалите в анкетата руснаци 9% са потвърдили, че са били у нас.
В 85% от случаите посетилите страната ни отговарят, че основната цел или една от целите на визитата или визитите им у нас са били туризъм и почивка.
На въпрос „Как бихте описали общите си впечатления от България?” 80% от посетилите страната ни в 5-те държави отговарят положително.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си