32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Спешно: Търсят изпълнител на ремонта на участък от пътя между Мъдрец и Гълъбово

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за проектиране и строително-монтажни работи за основния ремонт на 15,7 км от третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – Обручище. Индикативната стойност е 17 420 000 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 11 април 2022 г.

Началото на участъка, който ще се ремонтира, започва от кръстовището с път II-55 Велико Търново – Нова Загора – ТЕЦ-2 – Свиленград, в района на с. Мъдрец. Завършва при пресичането с път III-554 Нoва Загора – Раднево – Харманли, в района на с. Обручище. Ще бъдат обновени трите големи съоръжения в отсечката – мост над дере, мост над р. Соколница и ж. п. надлез в с. Обручище, както водостоците.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово. Пътят е построен преди 45 години – през 1976 г., и оттогава не е основно ремонтиран.

Обществената поръчка е по ускорена процедура по реда на чл. 74, ал. 4 от Закона за обществените поръчки, поради спешната необходимост от ремонтни дейности на трасето и аварийното състояние на ж. п. надлеза в с. Обручище. От началото на 2022 г. са извършвани периодични проверки на съоръжението, като през последните седмици се наблюдава активно пропадане и в двете ленти на платното за движение, както и пукнатини и значителни отцепвания на земния насип при подходите. Този процес е необратим и се задълбочава, което би довело до прекъсване на трафика в участъка и блокиране дейността на минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“. Настилката на третокласния път е силно износена, конструкцията му е с нарушена носимоспособност, тъй като в почти цялата отсечка има обособени участъци с видими повреди по пътното платно. По повърхността на настилката се наблюдават множество мрежовидни пукнатини, дупки, кръпки, коловози, локални слягания и пропадания.

Обявена е и обществена поръчка за избор на изпълнител на строителния надзор при ремонта на третокласната отсечка. Индикативната стойност на поръчката е 609 700 лв. без ДДС, срокът за подаване на офертите също е 11 април т. г. Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, разделен на три междинни етапа, а предвиденият срок за строително-монтажните работи е 540 календарни дни /18 месеца/.

За да се осигури възможно най-бързо започване на ремонтните дейности и съответно по-бързото им изпълнение, в проекта на договора е предвидена възможността по чл. 148, ал. 6 от ЗУТ, според която при бедствени и аварийни ситуации разрешения за строеж по изключение могат да се издават по частични работни проекти. Строителните книжа могат да се комплектуват и по време на изпълнението на неотложните възстановителни работи или след изпълнението им.

Related Articles

КСБ разработи пътна карта в помощ на желаещите да строят

Камарата на строителите в България публикува на сайта си пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното...

От 24 юни: Започва ремонт на „Челопешко шосе“ и „Кремиковско шосе“

Продължават ремонтните дейности в район „Кремиковци“, каза пред Радио София кметът Лилия Донкова. Тя уточни, че реконструкцията на читалището в Бухово е приключила, предстои...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ