25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Спешно: Приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки

Правната комисия прие на първо четене промени в ЗОП. Корекциите са свързани с постигане на съответствие с европейското законодателство, изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост и подготовката за членство на България в ОИСР. Комисията прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, внесен от Министерския съвет, съобщи БТА.

Законопроектът прецизира дефиницията за обществена поръчка, като се създава и постоянно действащ експертен консултативен съвет, в който се включват всички органи и звена с методически и контролни правомощия в системата на Министерството на финансите. Целта е съгласуване на практиките им за еднакво разбиране и прилагане на закона и провеждане на единна и последователна политика в областта на обществените поръчки.

Предложена е и законодателна мярка, насочена към намаляване броя на процедурите на договаряне без обявление, като е прецизирана дефиницията на понятието „изключителни обстоятелства“.

Related Articles

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ