25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Специален регистър ще следи регистрацията на професионалните домоуправители

Националният план за възстановяване и устойчивост е повод да започнем реалната работа по реформата, свързана с управлението на етажната собственост. От 2019 г. мислим за регулирането на процеса, така че да бъдат защитени собствениците в многофамилните жилищните сгради и да ги улесним при поддържката и обновяването на блоковете. Такава е целта и на промените в ЗУЕС. Това разясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по БНР.

При промените в закона водещи са поетите ангажименти в рамките на НПВУ. Въвеждат се текстове за задължително плащане на таксите управление и поддръжка, независимо от продължителността на пребиваване на собствениците, ползвателите и обитателите на даден обект в режим на етажна собственост. За улеснение участието в общото събрание се създава възможност за неприсъствено вземане на решения, а контрольорите стават задължителен орган.

Разработваме механизъм, позволяващ на общините да противодействат на бездействието на етажната собственост по отношение на избора на управител в шестмесечен срок от възникването на етажната собственост, обясни още регионалният заместник-министър.

Второто направление, по което се работи, е регламентирането на професионалното управление. С цел защита на собствениците в жилищните блокове се предлага задължителна застраховка професионална отговорност, както и изискването професионалните домоуправители да бъдат търговски лица по смисъла на търговския закон.

В МРРБ създаваме специален регистър, за да контролираме дейността по регистрацията на професионалните домоуправители и да дадем увереност на хората да ползват лицензираните, потвърдени от нас лица, разясни още зам.-министърът.

Третата важна реформа е възможността за учредяване на банкова сметка от името на етажната собственост за средствата, събирани за управление и текуща поддръжка, а не само за поддържане на фонд „Ремонт и обновяване“. Ще се улесни кандидатстването за кредити пред различни финансови институции, ако бъде взето такова решение от етажната собственост. Ще се осигури повече прозрачност по отношение на средствата и хората ще бъдат по-защитени. Наличието на тези сметки и начина на тяхното управление ще са част от факторите, използвани от кредитните институции за определяне на кредитния рейтинг.

Проектът на ЗУЕС е публикуван на Портала за обществени консултации

Близо 1,4 млрд. лв. лева е подкрепата в рамките на Националния за възстановяване и устойчивост за повишаването на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Related Articles

Ще строят спортен център към Медицинския колеж в Пловдив

Обявиха обществена поръчка за изграждането му Спортен център в двора на Медицинския колеж в Пловдив предстои да бъде изграден. Проектът предвижда в него да има...

Конференция „Тенденции и новации в областта на сградните обвивки“

Българската асоциация на фасадната индустрия организира конференция на тема: „Тенденции и иновации в областта на сградните обвивки“. Тя ще се проведе в периода 7-9...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ