20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Спасяват сградата на турския конак в Сандански с пари от ЕС

Община Сандански готви работен проект за спешното спасяване на една от най-емблематичните сгради в архитектурно-историческия резерват Мелник. От години в града се руши впечатляващата постройка на някогашния турски конак, която е паметник на културата. Местната власт ще кандидатства с проект за консервация и реставрация на постройката и нейната адаптация и преустройство в музей на историята на Мелник и региона. Това ще стане по процедура „Развитие на туристическите атракции” по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.

В тази сграда идеята е да се направи красив исторически музей. За целта се търси съдействието и на Археологическия музей в Сандански, и на експертите в Националния исторически музей.

До 26 март таза година трябва да се внесе проектното предложение.

Търсят се и варианти чрез общинския бюджет да се оправи входът на Мелник, за да се паркират колите извън града на общински паркинг. Предстои изготвянето на стратегия за цялостната визия на населеното място.

Related Articles

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...

Превръщат бивша кариера в Милано в оазис с плаваща гора

Студиото за морска архитектура MAST ще превърне една миланска кариера в оазис за отдих с плаваща гора. Бъдещият плаващ парк в покрайнините на италианската...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ