21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Спад на цените на новите жилища у нас след пандемията

Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие на 2020-а година, сочат данни на Националния статистически институт.

Спад се регистрира за пръв път от 2015 г. насам, като причината е пандемията от коронавируса, анализира платформата „Pariteni”. Спадът на жилищните цени е по-изразен при новите апартаменти – с 1,3%, докато при старите имоти намалението е с 0,9%.

Имотният пазар в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие – ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто. В другия голям морски град Варна обаче тенденцията е обратна. На тримесечна база индексът на имотите там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители – с 3,2%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината.

Related Articles

Сливен временно отлага изграждането на фотоволтаичен парк

Сливен отлага временно инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк. Това коментират от администрацията в града. Темата ще бъде отново дискутирана през есента,...

На среща: Представят стъпките на България в енергийния преход към климатична неутралност

Хабитат България работи за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата, в рамките на новите климатични политики и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ