4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Спад на цените на новите жилища у нас след пандемията

Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие на 2020-а година, сочат данни на Националния статистически институт.

Спад се регистрира за пръв път от 2015 г. насам, като причината е пандемията от коронавируса, анализира платформата „Pariteni”. Спадът на жилищните цени е по-изразен при новите апартаменти – с 1,3%, докато при старите имоти намалението е с 0,9%.

Имотният пазар в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие – ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто. В другия голям морски град Варна обаче тенденцията е обратна. На тримесечна база индексът на имотите там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители – с 3,2%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината.

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция за отпадъчни води в Петрич

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) одобри поетапно финансиране за изграждането на стратегически за Петрич обект...

Кметът на Благоевград: Градинката при Камерна опера ще бъде върната на гражданите

Ще се изготви и стратегия за преместваемите обекти в града Градинката при Камерната опера ще бъде върната отново на гражданите. Целта е да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ