11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

София: Чешки екип е на първо място в конкурса за идеен проект на пешеходния мост в Южния парк

Чешките архитекти от студио „Boele“, в партньорство с „Buro Happold“ от Берлин,“ и техния идеен проект спечелиха първо място в междунардния конкурс на НАГ-София за нов пешеходен мост в Южния парк на София.

Той ще е 325 метров и ще пресича парка над ул. „Бяла черква“. Чрез използването на модулна дървена система архитектите са успели да минимизират въглеродния отпечатък и въздействието върху околната среда.

Предложеното свързване на двете части на Южния парк в София създава гладка пешеходна и велосипедна алея, чиято линия минава през парка с минимална намеса в съществуващите дървета и самия парк, обясняват архитектите.

Елегантната извивка на моста удобно се издига и изкачва над върховете на дърветата и натоварения път, разделящ Южния парк, и също толкова плавно се спуска между дърветата в другата му част. След това извивката на терена е проектирана така, че пешеходният мост да нарушава възможно най-малко съществуващите стари дървета в двете части на парка. Решението за структурни материали от залепени дървени профили намалява изискванията и механизацията и свързаните с тях незначителни въздействия на строителството в тази защитена зона.

Прогнозната цена за проекта на „Boele“ е 7 милиона евро. Очаква се строителството на новия мост да започне най-рано в края на следващата година.

„Първата цел, заложена в заданието, постигаме посредством елегантен дълъг криволинеен мост с удобен наклон, който бавно се изкачва и преодолява необходимия просвет над пътя Бяла черква, откъдето се спуска с подобен постоянен наклон от другата страна.“

„Другата цел се постига с неговата органична форма, като се избягват зони с висока гъстота на дървета и с олекотена структурна система, чието изграждане не изисква тежки машини за монтаж на място“.

Автори на проекта:

Петр Шума, Павел Файфр, Алекс Десов (съавтор)

Проектът е разработен в сътрудничество с Юлия Карасинска (Buro Happold), Витуданиш Дара

Визуализации: 2Dr studio, Петр Коусал

Снимки и информация: Boele Architects и 2Dr studio

Related Articles

По-ниски данъчни оценки на имоти в 170 населени места

Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина. По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране...

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ