17 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

София с проект за намаляване на загубите от вода

София реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез регулиране на налягането. В началото на 2021 година Столична община съвместно с проф. д-р Ганчо Димитров и „Кюбико“ ООД със съдействието на UDIH – хъб за цифровизация на комуналните услуги, стартираха инициатива за обследване на потреблението на вода в част от най-големите общински консуматори. За целта в шест обекта на столичния „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“ бяха инсталирани дейта логери и сензори за налягане с висока честота на запис на данните. От събраната информация беше установен висок, постоянен разход на вода в часови интервали без активна дейност в обектите. В същото време измерванията показаха, че налягането на водата в трите обекта варира от 4,7 бар до 6,2 бар при необходими около 3,0 бар. 

За оптимизация на консумацията и намаляване загубите на вода в три от обектите – Трамкар връзка 2, Гараж „Дружба“ – питеен водопровод и Тролейбусно депо „Надежда“ бяха монтирани регулатори на налягането. И в трите обследвани сгради налягането беше понижено до 3,3 бар. В резултат на предприетите действия средният денонощен разход на вода във всеки един от обектите беше намален с до 30%.

Полученото намаление на загубите на вода в трите пилотни обекта, показват голямата ефективност на приложеното решение за оптимизация на консумацията и намаляване на физическите загуби чрез регулиране на налягането на водата.

 

Related Articles

Божествен лик се появи при градежа на новия храм в „Тюлбето“

Напредва строителството на новия православен храм в местността „Тюлбето“ край Казанлък. Инициатори на начинанието са журналистът Мартин Карбовски и екипът му. Градежът на духовната...

Министър Андрей Цеков: Търпимостта е правилното решение за пътищата с нарушения

„Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища. Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни...

АПИ с ново ръководство

- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ