24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

София с проект за намаляване на загубите от вода

София реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез регулиране на налягането. В началото на 2021 година Столична община съвместно с проф. д-р Ганчо Димитров и „Кюбико“ ООД със съдействието на UDIH – хъб за цифровизация на комуналните услуги, стартираха инициатива за обследване на потреблението на вода в част от най-големите общински консуматори. За целта в шест обекта на столичния „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“ бяха инсталирани дейта логери и сензори за налягане с висока честота на запис на данните. От събраната информация беше установен висок, постоянен разход на вода в часови интервали без активна дейност в обектите. В същото време измерванията показаха, че налягането на водата в трите обекта варира от 4,7 бар до 6,2 бар при необходими около 3,0 бар. 

За оптимизация на консумацията и намаляване загубите на вода в три от обектите – Трамкар връзка 2, Гараж „Дружба“ – питеен водопровод и Тролейбусно депо „Надежда“ бяха монтирани регулатори на налягането. И в трите обследвани сгради налягането беше понижено до 3,3 бар. В резултат на предприетите действия средният денонощен разход на вода във всеки един от обектите беше намален с до 30%.

Полученото намаление на загубите на вода в трите пилотни обекта, показват голямата ефективност на приложеното решение за оптимизация на консумацията и намаляване на физическите загуби чрез регулиране на налягането на водата.

 

Related Articles

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ