16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

София с проект за намаляване на загубите от вода

София реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез регулиране на налягането. В началото на 2021 година Столична община съвместно с проф. д-р Ганчо Димитров и „Кюбико“ ООД със съдействието на UDIH – хъб за цифровизация на комуналните услуги, стартираха инициатива за обследване на потреблението на вода в част от най-големите общински консуматори. За целта в шест обекта на столичния „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“ бяха инсталирани дейта логери и сензори за налягане с висока честота на запис на данните. От събраната информация беше установен висок, постоянен разход на вода в часови интервали без активна дейност в обектите. В същото време измерванията показаха, че налягането на водата в трите обекта варира от 4,7 бар до 6,2 бар при необходими около 3,0 бар. 

За оптимизация на консумацията и намаляване загубите на вода в три от обектите – Трамкар връзка 2, Гараж „Дружба“ – питеен водопровод и Тролейбусно депо „Надежда“ бяха монтирани регулатори на налягането. И в трите обследвани сгради налягането беше понижено до 3,3 бар. В резултат на предприетите действия средният денонощен разход на вода във всеки един от обектите беше намален с до 30%.

Полученото намаление на загубите на вода в трите пилотни обекта, показват голямата ефективност на приложеното решение за оптимизация на консумацията и намаляване на физическите загуби чрез регулиране на налягането на водата.

 

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ