16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

София се превръща в зелен град с инвестиция за 840 млн. евро

Столична община е разработила план за действие, който трябва да превърне столицата в зелен град, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Той трябва да бъде обсъден в комисиите по екология и устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика тази седмица и да бъде одобрен на заседание на Столичния общински съвет.

Планът за действие е програма за устойчиво развитие, която съдържа инвестиционен план и 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването. Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти, като по този начин се подобри качеството на околната среда в града. Общите капиталови разходи в плана са в размер на около 840 млн. евро.

За постигане на „зелените“ цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града и за интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за „чиста енергия” се предвижда увеличаване на дела на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради.

В стратегическите цели за „отговорно използване на ресурсите” са планирани мерки за  намаляване на зависимостта от повърхностните води и на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки включват увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Столична община очаква изпълнението на стратегическите цели да доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.

По-конкретно изпълнението на мерките трябва да позволи спестяването на енергия в размер на 384 100 MWh/годишно и до намаляване на емисиите на фини прахови частици с 21 200 кг/г. и 322 700 кг/г. азотни диоксиди. Очаква се въглеродните емисии да спаднат с 213 800 т на година.

Планът е разработен с техническата помощ на Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), след като през 2018 г. Столична община се присъедини към Рамковата инициатива на банката „Зелени градове“.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ