16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

София проучва въвеждане на такса „задръстване“

Столичната община обяви обществена поръчка за правен анализ на възможностите за въвеждане на такса“ задръстване“. За участие в нея са поканени три адвокатски дружества – „Попов, Арнаудов и партньори“, „Велчев и Ко“ и „Манев и Славов“.

Срещу максимум 70 000 лв. избраният изпълнител трябва да проучи възможностите за въвеждане на налога, както и какви промени в законодателството са нужни, за да се случи.

От обявлението за обществената поръчка става ясно, че към момента възможните варианти за плащането са то да важи при влизането с кола в определена зона, или пък при преминаването през определени булеварди и улици. Освен това ще се разглеждат възможностите да се въведе за всички коли или за определени превозни средства според замърсяването на въздуха .Целта на всичко това е – мярка срещу мръсния въздух в столицата.

„В предмета на настоящата обществена поръчка са включени дейности, свързани с изготвяне на правен анализ относно възможностите за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София и предложения за промени в действащата нормативна уредба, подкрепени от извършено проучване и анализ на регулаторните политики и добрите международни подходи за управление и регулиране на процеси, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на задръстванията“, пише в обществената поръчка на общината. Предметът на поръчката включва също изготвянето на „Пътна карта за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София“.

Такса „задръстване“ в София се предлага периодично, когато се говори за проблемите на града със замърсяването. Досега обаче тя е била по-скоро идея, подхвърляна в дискусиите по темата. Подобно плащане има в Лондон. Там таксата е 15 паунда на ден за влизане с кола в определена зона на града и в определени часове.

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ