20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

София проучва въвеждане на такса „задръстване“

Столичната община обяви обществена поръчка за правен анализ на възможностите за въвеждане на такса“ задръстване“. За участие в нея са поканени три адвокатски дружества – „Попов, Арнаудов и партньори“, „Велчев и Ко“ и „Манев и Славов“.

Срещу максимум 70 000 лв. избраният изпълнител трябва да проучи възможностите за въвеждане на налога, както и какви промени в законодателството са нужни, за да се случи.

От обявлението за обществената поръчка става ясно, че към момента възможните варианти за плащането са то да важи при влизането с кола в определена зона, или пък при преминаването през определени булеварди и улици. Освен това ще се разглеждат възможностите да се въведе за всички коли или за определени превозни средства според замърсяването на въздуха .Целта на всичко това е – мярка срещу мръсния въздух в столицата.

„В предмета на настоящата обществена поръчка са включени дейности, свързани с изготвяне на правен анализ относно възможностите за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София и предложения за промени в действащата нормативна уредба, подкрепени от извършено проучване и анализ на регулаторните политики и добрите международни подходи за управление и регулиране на процеси, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на задръстванията“, пише в обществената поръчка на общината. Предметът на поръчката включва също изготвянето на „Пътна карта за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София“.

Такса „задръстване“ в София се предлага периодично, когато се говори за проблемите на града със замърсяването. Досега обаче тя е била по-скоро идея, подхвърляна в дискусиите по темата. Подобно плащане има в Лондон. Там таксата е 15 паунда на ден за влизане с кола в определена зона на града и в определени часове.

Related Articles

Започва кампания за обновяване на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата стартира мащабна кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Целта е той отново да се превърне в...

Шест габровски проекта одобрени за финансиране по ПУДООС

Община Габрово, Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП), гимназиите „Пенчо Семов“ и „Акад. Иван Гюзелев“, училище „Ран Босилек“ и Детска градина „Мики Маус“ получават...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ