24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

София: Приказната къщичка на спирка „Вишнева“ става зона за култура

Емблематичната къщичка на спирка “Вишнева” в Борисовата градина в столичния „Лозенец“ се превръща в пространство за култура. Тя ще оживее с представяне на книги, срещи с писатели и драматурзи. Стартовото събитие в нея – представяне на книгата „Моята София и други образи“ на Вяра Бояджиева. „Малката приказна къщичка очаква и вашите проекти”, написа във ФБ председателят на комисията по култура в София Мирослав Боршош.

ИСТОРИЯТА

През 1933 г. кметът Харалампи Орошаков открил новия участък на трамвайната отсечка между площад „Журналист” и Семинарията. Тогава спирките, обслужващи този участък, са три, като две от тях са горски – „Вишнева“ и „Борова гора“. Последната се намирала на днешния площад „Велчова завера“, където било ухото на трамвая.

Спирка „Вишнева“ е с характерни дървени елементи, железни парапети и цялостно усещане за планинска хижа. Според документите на общината, играе ролята на кантон. Оттам се извършвала поддръжката на цялата линия през гората и се съхранявали материали за почистването.

Според източници за стара София спирката е кръстена „Вишнева“, тъй като по онова време в района около Римската стена и сегашният УАСГ и към колелото на трамвая е имало вишневи градини. Така се казва и улицата покрай нея.

Related Articles

Осигуряват техническа помощ за зелени проекти

Фонд ФЛАГ е получил одобрение на проект, финансиран от програма LIFE на ЕК, за техническа помощ за зелени проекти. Скоро тази логистична, информационна и...

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ