13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

София най-нежелана столица за покупка на имот

Букурещ ни изпреварва по бърз интернет, Мадрид – по ниски разходи за ипотека

София е класирана на дъното сред предпочитани градове за покупка на първи имот според британска класация. Тя е изготвена от независимия финансов сайт nerdwallet.com, създаден през 2004 г. във Великобритания.

София е на опашката на най-изгодните за покупка на имот градове в Европа с едва 53 от 150 възможни точки. Сред изтъкнатите от анализаторите причини са изоставането на столицата ни по скоростта на интернет спрямо други европейски градове, както и едни от най-високите средни плащания по ипотеки.

ФАКТОРИ

Сред другите фактори, които са били взети предвид при съставянето на класацията, са разходите за градски транспорт, средната цена на имотите, лихвите по ипотеките, месечните заплати, плащанията по ипотеки като процент от заплатата, разходите за фитнес, наличието на паркове и др.

СТАТИСТИКАТА

Анализаторите са класирали на първо място като желано място за покупка на първи имот испанската столица Мадрид, която получава 100,4 от 150 точки. Челната позиция е присъдена заради едни от най-ниските разходи за ипотеки, което дава възможност на жителите на града да отделят повече от разполагаемия си доход за ресторанти, клубове и барове.

На второ място е наредена столицата на Австрия Виена с 96 от 150 точки. Като предимства на световната столица на класическата музика са изтъкнати наличието на множество паркове, където жителите да отдъхват, както и ниските разходи за посещение на фитнес зали.

На трето място е класирана столицата на Румъния Букурещ, чиито преимущества са наличието на голям брой ресторанти и бързия интернет, идеален за дистанционна работа.

Related Articles

На среща: Представят стъпките на България в енергийния преход към климатична неутралност

Хабитат България работи за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата, в рамките на новите климатични политики и...

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ