20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

София кандидатства с проект за обновяване на парк „Борисова градина“

„Столичната община ще кандидатства пред ОП „Региони в растеж “ с проект за обновяване на парк „Борисова градина“. Проектът включва възстановителни дейности в историческата част на парка – площта, заключена между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, алея „Яворов“, бул. „Цариградско шосе“, къпалнята „Мария-Луиза“ и стадион „Българска армия“. Всички дейности са съобразени със статута на парка като резерват и се съгласуват с Национален институт за недвижимо културно наследство“, заяви зам.-кметът Десислава Билева.

Идейният проект на обект „Обновяване на „Княз-Борисовата градина“ – историческа част“ включва ремонт на алейната мрежа и осветлението, обновяване и допълване на видеонаблюдението с нови 130 камери, възстановяване на знакови места в парка като Езерото с лилиите и пространството около него, алпинеума, зоната около Патешкото езеро, ремонт на чешмите в зоната.

На по-късен етап е предвидено е и възстановяване на художествена украса в автентичен вид по архивни снимки на чешмата с мечката и пингвините, фигурата на къпещото се момиче, жеравите в езерото с патиците и други.

Индикативната стойност на проектното предложение възлиза на 10 330 000 лева, от които 9 000 000 е безвъзмездната финансова помощ. „Знаете, че за мен въздухът е много важен и предвиждаме изграждането на зелен пояс с над 25 хиляди храста и 60 дървета, който да изолира парка от бул. „Цариградско шосе“, каза още Десеслава Билева.

Според председателя на Комисията по околна среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет Лорита Радева проектът предвижда запазване на цялата растителност, нейната поддръжка и обновяване. „Имаме уверението на проектантите и на кметската администрацията, че възстановяването ще бъде извършвано на етапи, така че максимално да се осигури достъп в парка и да се запази удобството за посетителите по време на строителните дейности, посочи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ