16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

София: Започва основен ремонт на тунела към „Люлин“

Започва основният ремонт на тунела към кв. „Люлин“. За момента движението няма да се спира изцяло, но ще има промяна на трафика. Така от днес – 21 юли движението на трамвай №8, който преминава през тунела, ще бъде спряно. А от 25 юни, движението на автомобили ще се извършва двупосочно в северното платно и преминаването през тунела ще е затруднено. Пълно затваряне на тунела може да се наложи при изграждането на новата облицовка на тавана на тунела, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От своето изграждане преди повече от 30 години до момента тунелът към столичният квартал „Люлин“ не е ремонтиран основно. Затова сега ще бъде направен ремонт на тунелната конструкция, на входно-изходните рампи, отводнителна система и хидроизолацията, посочи кметът. Ще бъдат изградени нови настилки, вентилация, осветление, ограничителна система и видеонаблюдение. В участъка се изгражда и изцяло нов релсов път и контактна мрежа.

По график очакванията на Столична община са през есента трамвайното движение да бъде възстановено. До средата на месец февруари 2023 г. пък трябва да приключат всички строителни дейности.

За времето на ремонта се разкрива временен автобус ТМ8 (алтернатива на трамвай №8). Автобус №56 ще спира на ухото на трамвай №10 на бул. „Ал. Стамболийски“.

Снимки – Столична община

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ