26 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

София: Започва международен форум за възобновяема енергия

България ще бъде домакин на първия у нас международен форум „Власт и бизнес заедно за зелена енергия“. To започва на 9 февруари, от 11:00 часа в столичен хотел. Събитието ще представи не само актуалните проблеми в енергийния сектор, но и ще събере на едно място правителство, бизнес и експерти, за да предложат най-добрите и ефективни решения за тях. Сред участниците са Росен Христов – министър на енергетиката, Росица Карамфилова – министър на околната среда и водите, Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“, Мирослав Димитров – Председател на българска соларна асоциация, и Цветан Симеонов – председател на Българска търговско-промишлена палата.

Участниците във форума ще дискутират политиките и мерките за декарбонизация и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии, както и ще предложат конкретни реформи и механизми за осигуряване енергия за българските потребители.

Събитието ще протече в два основни панела – „Административни пречки в България, практики в Европа, Енергийна стратегия, Зелен преход“ и „Финансиране“. В първия панел ще се дискутират възможностите за промени в законодателната рамка, както и ще се обсъди задълбочено енергийната стратегия на България, в чийто смисъл са заложени устойчивото енергийно развитие, повишаване на енергийната ефективност, използване и развитие на енергията от възобновяеми източници чрез иновативни технологии. Акцент в дискусията ще бъде поставен и върху зеления преход, към който се стремим, като страна членка на ЕС.

Вторият панел от форума ще представи възможностите за финансиране на национално и европейско ниво. В него основен акцент ще бъдат програмите и начините за ефективното им прилагане.

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ