20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

София зае 7 място в класацията на ЕК за зелени градове

София се класира на 7 място от 18 града в конкурса на Европейската комисия за зелени градове.

Столицата взима първо място в категориите „Качество на въздуха” и „Интегрирано управление”. Градът заема предни позиции и в индикаторите „Адаптация към промените в климата” (3 място), „Смекчаване на промените в климата” (4 място) и  „Енергетика” (4 място). Главите  „Отпадъци” и „Зелен растеж и екоиновации” са получили добри оценки и съответно 6 и 7 място сред участниците. Журито, съставено от международни експерти и учени, препоръчва надграждане на вече постигнатото в София в сферата на “Градска мобилност”, както и усилена работа по темите “Биоразнообразие”, “Устойчиво земеползване”, “Води” и “Шум”.

Резултатите от техническата оценка на градовете – кандидати в конкурса за наградата “Зелена столица на Европа” 2022 бяха оповестени преди дни от Европейската комисия.

Надпреварата е създадена през 2006 г. Нейната цел е да окуражи усилията на местните власти да постигнат баланс между социално-икономическото развитие и опазването на околната среда.

Градовете – финалисти в конкурса са Дижон, Гренобъл, Торино и Талин. Победителят ще бъде избран тази есен след представяне на визията за развитие на всеки град. За да участват в конкурса, през м. октомври 2019 г. рекорден брой градски управи предоставиха подробни доклади за оценка от експертите на ЕК. Всяка от кандидатурите е разделена на 12 тематични глави. Те описват детайлно актуалното състояние, резултатите от приложени политики в последните 10 години, както и стратегическите планове за бъдещо развитие.

Работата по кандидатурата на София за конкурса “Зелена столица на Европа 2022“ беше координирана от екипа на проект  „Зелена София” на Столична община. Той e създаден в края на 2016 г. от кмета Йорданка Фандъкова, в отговор на предложение на инициативен комитет, който апелира столицата на България да участва в инициативата на ЕК. Кандидатстването през 2019 г. е първи опит на града в конкурса. След анализ на резултатите и изготвяне на предложение за мерки, София отново ще участва в надпреварата и ще подаде своите документи през тази есен.

 

Related Articles

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ