12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

София е сред 100-те климатично неутрални и умни градове на бъдещето в ЕС

Европейската комисия обяви София като един от 100-те града на ЕС, които ще участват в мисията на ЕС за 100 климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето до 2030 г.

Българската столица подаде кандидатурата си на 31 януари тази година като част от програмата на кмета на Йорданка Фандъкова за развитие на София като зелен град, използващ иновативни решения и привличащ инвеститори в сектора на информационните технологии.

Предимствата за София включват персонализирани съвети и помощ от специалната Платформа на мисията, управлявана от NetZeroCities. Важно е да се отбележи, че с одобрението на София като един от лидерите се отключва достъпът до допълнително финансиране и възможност за присъединяване към големи иновационни дейности и пилотни проекти. Мисията също така предоставя възможности за работа в мрежа, обмен на най-добри практики между градовете, подкрепа при включване на гражданите във вземането на решения и висока видимост – повишен политически профил на София и привлекателност за инвестиции и квалифицирани работници.

Мисията на градовете ще получи 360 милиона евро от финансирането на Horizon Europe за периода 2022 – 2023 г., за да започне иновационните пътища към климатична неутралност до 2030 г. Изследователските и иновационни действия ще се насочат към чистата мобилност, енергийната ефективност и зеленото градско планиране и ще предложат възможност за изграждане на съвместни инициативи и засилване на сътрудничеството в синергия с други програми на ЕС.

Предстои Комисията да покани 100-те избрани града да разработят договори за климатични градове, които ще включват цялостен план за неутралност на климата във всички сектори като енергетика, сгради, управление на отпадъците и транспорт, заедно със свързани инвестиционни планове. Този процес ще включва граждани, изследователски организации и частния сектор. Ясните и видими ангажименти, поети от градовете в договорите за климатичните градове, ще им позволят да се ангажират с ЕС, националните и регионалните власти – и най-важното – със собствените си граждани, за да постигнат тази амбициозна цел.

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ