13 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

София е сред най-скъпите градове за строителство в Източна Европа

София е един от най-скъпите градове за строителство в Източна Европа, показва класация на нидерландска компания, която е фокусирана върху устойчивото проектиране, инженерните дейности и консултантските услуги в областта на строителството.

Проучването е сред сто града в света и българската столица заема 69-о място в общата класация, като изпреварва Будапеща, Букурещ, Белград и дори Барселона, а също и Варшава, Мадрид, Истанбул и Атина. Преди София са Лисабон, Рига и Загреб, информират в бюлетина си БАИС.

Женева е най-скъпият град в света за строителство, показва още докладът „Международни строителни разходи“ на Arcadis за 2023 г. Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско и Мюнхен завършват челната петица.

Според доклада разходите за строителство в Европа са били засегнати особено от войната в Украйна наред с повишаването на енергийните разходи, валидно в цял свят, и произтичащите от това нарушения на веригите за доставка и специфичните за региона енергийни пазари, които са добавили 5-6% към инфлацията.

Индексът на Arcadis за 2023 г. обхваща сто от най-големите градове в света. Изчислението на разходите е направено чрез включването на 20 различни типове сгради – жилищни, бизнес имоти и публични сгради и вложените средства за изграждането им.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ