27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

София е сред най-скъпите градове за строителство в Източна Европа

София е един от най-скъпите градове за строителство в Източна Европа, показва класация на нидерландска компания, която е фокусирана върху устойчивото проектиране, инженерните дейности и консултантските услуги в областта на строителството.

Проучването е сред сто града в света и българската столица заема 69-о място в общата класация, като изпреварва Будапеща, Букурещ, Белград и дори Барселона, а също и Варшава, Мадрид, Истанбул и Атина. Преди София са Лисабон, Рига и Загреб, информират в бюлетина си БАИС.

Женева е най-скъпият град в света за строителство, показва още докладът „Международни строителни разходи“ на Arcadis за 2023 г. Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско и Мюнхен завършват челната петица.

Според доклада разходите за строителство в Европа са били засегнати особено от войната в Украйна наред с повишаването на енергийните разходи, валидно в цял свят, и произтичащите от това нарушения на веригите за доставка и специфичните за региона енергийни пазари, които са добавили 5-6% към инфлацията.

Индексът на Arcadis за 2023 г. обхваща сто от най-големите градове в света. Изчислението на разходите е направено чрез включването на 20 различни типове сгради – жилищни, бизнес имоти и публични сгради и вложените средства за изграждането им.

Related Articles

Правят нов термален парк край Пампорово

Ще има балнео зона и закрит комплекс за целогодишен туризъм Термален парк ще бъде изграден в планинска местност между Девин и Пампорово. Проектът предвижда създаване...

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ