15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

София е лидер по най-бързо поскъпване на жилищните имоти

Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Столицата е лидер в страната по най-бързо поскъпване на жилищните имоти с 11,6% на годишна база, като силно растат цените както на новите, така и на старите жилища – съответно 11,9% и 11,4%. Спрямо края на миналата година жилищата в София също отчитат стабилно покачване от 4,6%.

Стара Загора е на второ място у нас по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие. Те са се повишили със 7% на годишна база и с 3,4% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Русе също изпреварва останалите големи градове в страната по темп на покачване на цените на жилищните имоти. В дунавския град те са нараснали с 5,3% на годишна база, като ръстът е още по-голям при старите жилища (6,5%), докато при новите дори е отчетен спад (-0,9%).

В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 4,3% на годишна база, като и тук тенденцията е старите жилищни имоти да поскъпват силно (7,1%), докато при новите, ценовите равнища остават почти непроменени (0,8%). На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%.

Ситуацията в двата най-големи черноморски града у нас през първото тримесечие е била контрастна. В Бургас цените на имотите са  скочили с 4,9% на годишна база, докато във Варна е регистриран спад от 0,4%. Така морската столица, единствена сред шестте най-големи градове у нас, отчита спад на цените на жилищата през първото тримесечие.

 

Related Articles

До 2026 година: Пускат нови 8 влака в софийското метро

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро през 2026 г. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –...

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ