26 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

София е лидер по най-бързо поскъпване на жилищните имоти

Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Столицата е лидер в страната по най-бързо поскъпване на жилищните имоти с 11,6% на годишна база, като силно растат цените както на новите, така и на старите жилища – съответно 11,9% и 11,4%. Спрямо края на миналата година жилищата в София също отчитат стабилно покачване от 4,6%.

Стара Загора е на второ място у нас по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие. Те са се повишили със 7% на годишна база и с 3,4% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Русе също изпреварва останалите големи градове в страната по темп на покачване на цените на жилищните имоти. В дунавския град те са нараснали с 5,3% на годишна база, като ръстът е още по-голям при старите жилища (6,5%), докато при новите дори е отчетен спад (-0,9%).

В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 4,3% на годишна база, като и тук тенденцията е старите жилищни имоти да поскъпват силно (7,1%), докато при новите, ценовите равнища остават почти непроменени (0,8%). На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%.

Ситуацията в двата най-големи черноморски града у нас през първото тримесечие е била контрастна. В Бургас цените на имотите са  скочили с 4,9% на годишна база, докато във Варна е регистриран спад от 0,4%. Така морската столица, единствена сред шестте най-големи градове у нас, отчита спад на цените на жилищата през първото тримесечие.

 

Related Articles

Втора годишна конференция на Съвета за икономически анализи

На 24-ти и 25-ми юни в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Събитието се...

Община Разград изгражда нов атракционен парк

Община Разград планира изграждането на нов атракционен парк с велоалеи. Той ще бъде разположени в местността Голак на площ от 5623 кв.м и с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ