28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Софийската улица „Съборна“ става пешеходна зона от 4 юли

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли, съобщиха от „Спаси София“.Столичният общински съвет, с подкрепата от всички съветници, освен “Патриотите”, взе решение за разширяване на пешеходната зона в центъра на столицата.

Проектът, разработен от „Спаси София“, главния архитект на столицата Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците „Леге“ и „Цар Калоян“, с цел улесняване на живущите и бизнеса в района.

„Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа”, обясни независимият съветник Борис Бонев от „Спаси София“.

Градските активисти разказват, че в преобразяването на улицата за първи път ще бъде приложен тактически урбанизъм – с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците. По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците.

Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, с което достъпът и безопасността на пешеходците значително се подобряват.

Убеден съм, че това е само първата крачка от създаването на спокоен пешеходен център. Ние от Спаси София продължаваме да работим по следващи предложения, които да направят града ни по-красив и удобен. Новата велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“ ще свърже 6 съществуващи велотрасета, а с БУС лентата и синхронизираното разписание на шестте трамвайни линии, правим центъра по-достъпен за гражданите. Докато другите европейски столици правят смели крачки напред, ние не можем да си позволим за пореден път да бездействаме“, коментира Бонев.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ