7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Солени глобени за нерегламентирано изхвърляне на автомобилни гуми

От Столичната община призовават хората да не изхвърлят старите си автомобилни гуми до сивите контейнери. „Поставени там, възможността да бъдат събрани от недоброжелатели и в последствие – изгорени, е огромна. За да сте сигурни, че вашите гуми няма да замърсят въздуха, направете усилието да ги оставите в автосервиза, където планирате да ви ги сменят с нови или да ги изхвърлите на една от временно разкритите от Столичния инспекторат площадки“, обясни зам.-кметът Десислава Билева.

От общината обръщат внимание, че притежателите на излезли от употреба гуми са длъжни да ги предават само на специализираните площадки за събиране и съхранение.

Търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми) са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните гуми.

Съгласно изискванията на чл. 49 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община „Лицата, извършващи продажба и/или смяна на гуми, в т.ч. мобилните сервизи за гуми, са длъжни“:

1. Да осигурят възможност за приемане на гумите от крайните потребители в местата на продажба и смяна на гумите;

2. Да поставят на видно място в търговските обекти табели, които съдържат информация за възможностите и начина за обратно приемане на използвани гуми в търговския обект.

3. За предаването на ИУГ крайните в размер от 100 до 5 000 лв., а на юридическите лица имуществена санкция в размер потребители не дължат заплащане.

За физически лица, които нерегламентирано изоставят и/или изгарят излезли от употреба гуми се налага административно наказание глоба от 700 до 20 000лв.

Related Articles

Замърсяващите коли отново могат да влизат в центъра на София

Автомобилите от най-ниската екокатегория от първи март отново могат да влизат в идеалния център на София. На първи декември миналата година за тях беше въведена...

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ