36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Соларни събития в 25-тото Габровско биенале на хумора и сатирата

До 30 септември 2022 г. ще продължи 25. Габровско биенале на хумора и сатирата – един от най-големите и стари форуми за визуално изкуство в България. Темата на форума тази година е „Икономия на средствата“  и е посветена на екологията. В програмата са включени и соларни събития, посветени на енергията от слънцето, а инициативата е на „Грийнпийс – България, част от кампанията за забрана на рекламите на изкопаемите горива.

За габровци и гостите на града бяха приготвени редица изненади, сред които прожекция на документален филм за енергийните общности в Европа „We the Power“, дискусия за това как се създават енергийни кооперативи, соларен концерт и занимания за деца.

По време на соларния уикенд в Габрово се проведе и концерт на група „Wet Pebbles“, която изпълнява музика в стил суинг и боса нова, популярни песни в поп-суинг аранжимент. Инструментите на музикантите бяха захранени от преносимата соларна система на „Грийнпийс – България“.

Деца рисуваха на тема „Енергия от слънцето, а родителите им бяха поканени на соларно кафене, на което в неформална обстановка разговаряха с експерти как могат да намалят сметките си, като използват възобновяема енергия. Рисунките бяха изложени в Музея на хумора и сатирата като част от изложбата за деца „Град Градина“.

До края на септември могат да се видят другите две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство – както и курираната изложба, която за 25-тото издание бе поверена на художника Олаф Вестфален.

Освен трите изложби в рамките на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството – журираните селекции „Карикатура“ и „Съвременно изкуство“, както и кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“, до предстои богата програма от паралелни събития.

Related Articles

Соларна система на покрива на сградата на Община Монтана

Ще бъде подобрена и уличната осветителна мрежа Община Монтана изгражда соларна система на покрива на сградата си. Проектът е на стойност около 130 хиляди лева...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ