24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Соларна система на покрива на сградата на Община Монтана

Ще бъде подобрена и уличната осветителна мрежа

Община Монтана изгражда соларна система на покрива на сградата си. Проектът е на стойност около 130 хиляди лева и включва хибридна соларна система от 100 киловата с батерия за съхранение 150 кВтч.

Целта на Общината е да бъде максимално независима от електроснабдителната мрежа. Това означава, че системата дава възможност за надграждане, което би позволило цялостна енергийна независимост. Очаква се тя да покрие енергията на сградата, фонтана и част от уличното осветление в централната градска част.

Ще бъдат монтирани и близо 2000 нови енергоспестяващи осветители и пет фотоволтаични панели, които ще подобрят уличната осветителна мрежа,каза кметът Златко Живков. Инвестицията е по проект за въвеждане на енергийноефективни системи по Национален план за възстановяване и устойчивост. Общата стойност на проекта е 926 503 лева, като 901 100 лева от тях са безвъзмездна финансова помощ, останалите са местно съфинансиране.

Ще бъде въведена нова интелигентна система за контрол, наблюдение и управление на уличното осветление в града. Срокът за изпълнение на проекта е до 18 февруари 2025 година.

Related Articles

Пускат движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

До дни ще бъде пуснато движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ в посока Варна и ще бъдат премахнати ограниченията....

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ