13 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Сливен става част от инициативата „Интелигентни градове“

Представителството на програмата „Интелигентни градове“ (Intelligent Cities Challenge) обяви, че град Сливен е избран да се присъедини към неговата почетна програма за подкрепа. За участие са избрани общо 64 града от страни-членки на Европейския съюз, като от България са избрани градовете Сливен, Стара Загора и София.

От края на месец септември тази година общината ще започне двугодишното си участие, за да създаде въздействаща стратегия и да разработи иновативни решения, които ще поставят града в челните редици на зеления и цифровия двоен преход чрез местни зелени сделки и проекти. Инициативата се ръководи от Европейската комисия (DG GROW и EISMEA).

Програмата ICC ще помогне на градовете да използват силата на авангардни технологии, като същевременно подобрят своята икономическа конкурентоспособност, социална устойчивост и качеството на живот на европейските граждани. Те ще получат висококачествени персонализирани насоки, експертна подкрепа, достъп до консултантски и градски партньорски мрежи и инструменти за изграждане на капацитет, за да приближат града си към двойния преход.

Основните градове участници в програмата са разделени в 3 различни групи:

• Европейски градове, участвали в предизвикателството за цифрови градове, което предшества ICC;

• Нови кандидатстващи градове от ЕС;

• Международни основни градове.

Те ще бъдат подкрепени да приведат в действие своите градски стратегии и да станат регионални модели за подражание, чието подобрено градско представяне ще допринесе за подобряване на качеството на живот и създаване на нови възможности за техните граждани. Те ще имат възможност да работят в мрежа с връстници и ментори в целия ЕС и извън него и ще създадат трайна международна мрежа от знания от експерти, градове и заинтересовани страни.

Менторските градове са експерти с доказан опит в поне една от тематичните области на ICC. Те подкрепят основните градове в постигането на техните цели, като споделят знанията си и помагат за мащабиране на решения за интелигентни градове.

Програмата ще подкрепи прехода на всички участващи градове в три сектора от стратегическо значение, където градовете имат висока степен на местно влияние, а именно: строителство, енергия/възобновяеми източници, мобилност/транспорт. Освен това градовете са поканени да изберат три вторични сектора, върху които биха искали да се съсредоточат в Предизвикателството „Интелигентни градове“.

Това са: Туризъм, Малка/местна търговия на дребно, Агро-храни, Текстил, Културни и творчески индустрии, като за Сливен са избрани секторите: Туризъм, Агро-храни и Културни и творчески индустрии.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ