19 C
Пловдив
петък, април 12, 2024

Сливен реновира музеи, улици и лифта до Карандила с близо 8 млн. лв.

Община Сливен подписа договор за безвъзмездно финансиране и изпълнение на проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в региона. Стойността му е 7 929 591 лева, от които 3 милиона са заем, а близо 5 милиона са от ОП „Региони в растеж“.

Ще се ремонтират основните културно-исторически атракции и културно-историческото наследство в Сливен. Това са къщата музей „Хаджи Димитър“, къщата музей „Сливенски бит“, къщата музей „Добри Чинтулов“, първата текстилна фабрика и крепостта „Туида“. Там ще се извършват консервационни и реставрационни дейности, както и социализация на обектите, така че да станат по-атрактивни. Ще има дигитализация на съдържанието, включително и на историческия музей, така че да се мине на нов етап на представяне на богатото културно-историческо наследство.

Цялостно ще се реновира и въжената линия за Карандила. Лифтът е най-бързата връзка между обектите в града и природния парк „Сините камъни“. Предвижда се подмяна на седалките, включително и такива, подходящи за хора в неравностойно положение; подмяна на въжетата и двигатели; ремонтни дейности на двете станции. Предвижда се на долната станция да бъде обособена чайна, зала за срещи и събития, място за предлагане на сувенири, за отдаване на велосипеди под наем. На горната станция ще бъде обновена чакалнята и прилежащото пространство около нея.

Основната цел е разработване и развитие на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт под мотото „Сливен – изживей историята, почувствай природата“. Той ще представи различните обекти на културното наследство и природните богатства на града със значителен туристически потенциал за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство.

Ще бъде подобрено и състоянието на тротоарите и улиците между къщите музеи на Добри Чинтулов, Сливенския бит и Първа българска текстилна фабрика.

 

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ