29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Сливен временно отлага изграждането на фотоволтаичен парк

Сливен отлага временно инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк. Това коментират от администрацията в града. Темата ще бъде отново дискутирана през есента, след внимателно проучване на пазара.

Идеята за изграждане на фотоволтаичен парк от общината за собствено потребление се обмисля още от края на 2021 г. Бизнес проектът предвижда изграждане на две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период.

Към момента общината вече разполага със становище от “Електроразпределение Юг” и окончателен договор за присъединяване към електрическата мрежа, технически проект и разрешение за строеж.

На практика изграждането на съоръжението можеше за започне още в началото на 2024 г. В същото време ситуацията с цените на ел. енергията е динамична, анализират експерти. Това е ваклонило везните за отлагане.

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ