30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Сливенските села с възможност за финансиране по Програмата за развитие на селските райони

За първи път селата на територията на община Сливен ще имат възможност за достъп до финансиране от Програмата за развитие на селските райони. То е по линия на подхода ЛИДЕР, чрез изпълнение на Стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР).

В средата на 2022 г. Общините Сливен Твърдица, Тунджа, Котел и Стралджа и създадените на тяхна територия Местни инициативни групи обединиха усилия. По пограмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. те подадоха съвместно проектни предложения за финансиране на дейности по подготовка на Стратегии за развитие на тези населени места за периода 2023 – 2027 г.

Регистрирана бе нова местна инициативна група – МИГ „Твърдица- Сливен- долината на прасковите“, в която участват селата Бинкос, Бяла, Гавраилово, Голямо Чочовени, Градско, Малко Чочовени, Новачево, Селиминово, Струпец, Чинтулово, Старо село, Злати войвода, Въглен и Ковачите.

Вече са факт подписаните договори за финансиране на Стратегии за развитие на съществуващите „МИГ Тунджа“, „МИГ Твърдица- Сливен –долината на прасковите“ и на Община Котел. Предстои сключване на споразумение и от страна на „МИГ Стралджа-2016 г.“

В рамките на изпълнение на тези проекти ще се създадат и нови Местни инициативни групи между селата от община Сливен, които ще изготвят Стратегии за развитие за периода 2023 -2027 г.

Има възможност за получаване на финансиране от различни източници – Програмата за развитие на селските райони 2021-2027, Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027 г., Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., Програма „Образование“ 2021 – 2027 г., или т.н. многофондово финансиране.

Важното при този подход е, че местните хора вземат решенията за стратегията и избора на приоритети.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Реконструират над 3 км водопроводи в Павликени

Община Павликени изпълнява поредния етап от реконструкцията на ВиК мрежата на града с дължина 3020 метра. Обхванати са водопроводни клонове по улиците „Димитър Благоев“,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ