21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Сливенските села с възможност за финансиране по Програмата за развитие на селските райони

За първи път селата на територията на община Сливен ще имат възможност за достъп до финансиране от Програмата за развитие на селските райони. То е по линия на подхода ЛИДЕР, чрез изпълнение на Стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР).

В средата на 2022 г. Общините Сливен Твърдица, Тунджа, Котел и Стралджа и създадените на тяхна територия Местни инициативни групи обединиха усилия. По пограмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. те подадоха съвместно проектни предложения за финансиране на дейности по подготовка на Стратегии за развитие на тези населени места за периода 2023 – 2027 г.

Регистрирана бе нова местна инициативна група – МИГ „Твърдица- Сливен- долината на прасковите“, в която участват селата Бинкос, Бяла, Гавраилово, Голямо Чочовени, Градско, Малко Чочовени, Новачево, Селиминово, Струпец, Чинтулово, Старо село, Злати войвода, Въглен и Ковачите.

Вече са факт подписаните договори за финансиране на Стратегии за развитие на съществуващите „МИГ Тунджа“, „МИГ Твърдица- Сливен –долината на прасковите“ и на Община Котел. Предстои сключване на споразумение и от страна на „МИГ Стралджа-2016 г.“

В рамките на изпълнение на тези проекти ще се създадат и нови Местни инициативни групи между селата от община Сливен, които ще изготвят Стратегии за развитие за периода 2023 -2027 г.

Има възможност за получаване на финансиране от различни източници – Програмата за развитие на селските райони 2021-2027, Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027 г., Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., Програма „Образование“ 2021 – 2027 г., или т.н. многофондово финансиране.

Важното при този подход е, че местните хора вземат решенията за стратегията и избора на приоритети.

Related Articles

До 4 месеца: Северният парк в София ще има скейт зона

До четири месеца ще бъде готов скейт паркът в Северния парк в София. Съоръжението ще има 2 основни секции – „Стрийт“ и „Боул“ –...

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ