36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Сливат НАП и Митниците в единна приходна агенция

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Във връзка с преструктурирането финансовият министър Асен Василев, съгласувано с премиера акад. Николай Денков, днес назначи досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ пък става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Министерството на финансите отбелязва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. В Европейския съюз такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Единни приходни агенции функционират също в САЩ и Великобритания.

С друга заповед министърът на финансите назначи Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Смяната в ръководството на АДФИ цели да се оптимизира работата на агенцията, така че процесите па извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики.

Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ