28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

След проверка: Всички дюни на морски плажове „Иракли“ и „Река Вая“, посочени от МОСВ са картирани

Всички дюни на морски плажове „Иракли“ и „Река Вая“, посочени от Министерството на околната среда и водите са картирани. По данни от специализираните карти и регистри в границите на морски плаж „Иракли“ са заснети 17,2 дка пясъчни дюни и в границите на морски плаж „Река Вая“ – 4,0 дка.

Във връзка с появили се в публичното пространство твърдения за неотразени дюни в кадастралните карти на морски плажове „Иракли“ и „Река Вая“ Агенцията по геодезия, картография и кадастър извърши проверка в приетите специализирани карти и регистри на двата плажа.

По данни от проекта на МОСВ на територията на двата плажа са картирани дюни с обща площ 38,2 дка. Тази разлика в площите се дължи на различните методи за определяне на местоположението и границите на отделните видове пясъчни дюни в специализираните карти и в проекта на МОСВ. В специализираните карти площта на дюните е определена на основа на геодезически измервания при спазване на изискванията за точност, съгласно нормативната уредба. В проекта на МОСВ обаче определянето на очертанията на природните местообитания, в т. ч. и на дюните е извършено при прилагане на методика за анализиране на различна по вид съществуваща информация, която не включва геодезическо заснемане на терен.

Методиката на картиране на местообитанията по проекта позволява очертаване на полигони за повече от едно местообитания, с окомерно определяне на проценти за отделните местообитания, без да е извършвано директно картиране на терен. Точността

при картирането на местообитанията е значително по – малка от точността при геодезическото измерване, извършено при създаването на специализираните карти и регистри.

За установяване на местонахождението на пясъчните дюни като изходни материали бяха използвани данните за дюнните местообитания от проекта на Министерството на околната среда и водите „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза I”.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ