8 C
Пловдив
петък, март 1, 2024

След пандемията: Силен интерес на чужденци към недвижими имоти в Гърция

Толкова голямо търсене на имоти в Гърция не е имало от десет години насам, казват хора от бранша. През последните седмици само запитванията от Великобритания са скочили с 200%, информира Дойче Веле. Но и сред германците интересът е голям.

И докато пандемията нанесе тежък удар на туристическия бранш в Гърция, то пазарът на недвижими имоти в страната изживява истински бум. Търсенето на къщи в южната слънчева страна е рекордно високо – най-високото за последните десет години. Много от кандидатите за придобиване на имоти по гръцките острови са чужденци.

Данните на най-голямата агенция за недвижими имоти в страната „Rightmoveе“ сочат, че Гърция в момента е сред най-търсените от британците европейски дестинации – заедно с Испания, Франция, Португалия и Италия. Ръстът на запитванията за недвижими имоти в тези пет страни е над 340%. И от Германия идват много запитвания.

„От над 10 години не сме имали толкова голям интерес“, казва Пирс Уилиямс, брокер на остров Корфу. Дали обаче това ще доведе до реални сделки, предстои да видим. Британците са много предпазливи и недоверчиви, когато става въпрос за покупката на имоти в Гърция, посочват и други брокери. Що се отнася до германците, те търсят много активно в момента, както и заинтересовани клиенти от Австрия, Швейцария и Франция, казват пред Дойче Веле хора от бранша.

Според оценката на брокерите германските инвестиции в недвижими имоти в Гърция са нараснали през последните няколко месеца с над 50%. Най-голям е интересът към имоти на Пелопонес, както и към скъпи вили за милиони евро на островите Аморгос, Крит, Карпатос и Корфу.

Заради силната зависимост на Гърция от туризма и негативните последици от пандемията, ЕС очаква през тази година гръцката икономика да спадне с 9,7% – а това е с 1% повече, отколкото през изключително тежката за страната 2011 година.

 

Related Articles

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ