След основен ремонт: Градският часовник в Русе отново работи

0

Един от символите на Русе – градският часовник, намиращ се в сградата на бившата банка „Гирдап“, отново отброява часовете с камбанния си звън. Това стана възможно след като механизмът беше свален и ремонтиран. Инициативата дойде от областния управител Анатоли Станев и бе породена от спирането на часовника за няколко дни в края на месец октомври тази година. След разговори с Александър Първанов, който е сред радетелите за опазване и съхраняване на културното наследство в града и сподвижник на Сдружение „Русчук.БГ“, в рамките на няколко седмици бе намерено решение и механизмът беше обновен.

През деветте дни на ремонт се наложи часовникът да бъде цялостно разглобен, почистен и центрован. Същевременно беше извършено смазване, а част от лагер-втулките и шайбите в механизма бяха подменени с нови. Автентичността на часовниковия механизъм е напълно запазена. Часовникът вече е обратно монтиран в сградата, намираща се в центъра на града.
С всички дейности по профилактиката и ремонта на повече от 120-годишния “Bernhard Zachariä”, произведен в Лайпциг, се захвана русенският майстор-часовникар Бохос Саркисян. Той е с дългогодишна практика в тази сфера, потомствен часовникар е, а с тази дейност се занимава от повече от 35 години. През годините е връщал към живот часовници не само в Русе, но и в цялата страна, разказа майсторът.

Благодарение на неговите познания и професионализъм след няколко годишни прекъсване към нов живот се завърна и часовникът, намиращ се в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, който също е на повече от век.
Разходите по ремонта ще бъдат поети от бюджета на Областната администрация.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си