18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

След Брекзит: Англичаните без право да купуват земя у нас

Англичаните вече нямат право да купуват земя в България. Промяната е свързана с излизането на Великобритания от Европейския съюз от началото на 2021 г. Нейните граждани обаче могат да купуват жилища у нас. Изключение правят британските граждани, които имат фирма в България. Те могат да придобият земя в урбанизирани райони, например къща със земя, но не и земеделска земя, тълкуват юристи.

2018 г. и 2019 г. са били години, в които англичани са били подчертано активни в покупка и инвестиции в недвижимости в България, отчитат брокери. Наближаването на Брекзит е насърчило гражданите на Острова да купуват земя в чужбина, защото е било ясно, че след излизането от ЕС това вече ще е невъзможно.

Не липсва обаче и обратната тенденция – къщи с дворове, които са били купени у нас от британци още преди влизането ни в ЕС с инвестиционни намерения, т.е. да бъдат препродадени с печалба, след решението за Брекзит са продадени. Прогнозата е, че още ваканционни имоти на англичани у нас ще идат на тезгяха заради новите правила за пътуване от Острова до държавите в ЕС.

Related Articles

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ