11 C
Пловдив
четвъртък, февруари 29, 2024

След Брекзит: Англичаните без право да купуват земя у нас

Англичаните вече нямат право да купуват земя в България. Промяната е свързана с излизането на Великобритания от Европейския съюз от началото на 2021 г. Нейните граждани обаче могат да купуват жилища у нас. Изключение правят британските граждани, които имат фирма в България. Те могат да придобият земя в урбанизирани райони, например къща със земя, но не и земеделска земя, тълкуват юристи.

2018 г. и 2019 г. са били години, в които англичани са били подчертано активни в покупка и инвестиции в недвижимости в България, отчитат брокери. Наближаването на Брекзит е насърчило гражданите на Острова да купуват земя в чужбина, защото е било ясно, че след излизането от ЕС това вече ще е невъзможно.

Не липсва обаче и обратната тенденция – къщи с дворове, които са били купени у нас от британци още преди влизането ни в ЕС с инвестиционни намерения, т.е. да бъдат препродадени с печалба, след решението за Брекзит са продадени. Прогнозата е, че още ваканционни имоти на англичани у нас ще идат на тезгяха заради новите правила за пътуване от Острова до държавите в ЕС.

Related Articles

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ