12 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Следващият зимен сезон: Сградата на община Белене ще се отоплява с водородно гориво

Община Белене ще използва водородно гориво за отопление на сградата на общинската администрация. Водородната система е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата и вече е официално представена, съобщиха от Националното сдружение на общините у нас.

Използването на високо енергийното водородно гориво е част от проекта „Водородна община за зелено бъдеще“ и е стъпка от амбициозната стратегия на Белене за енергийна ефективност. Интеграцията на водород към котелни стопанства на фосилни горива е иновативен модел за постигане на устойчива висока енергийна ефективност и кореспондира със съвременните тенденции в рамките на Зеления пакт на ЕС.

След въвеждане в експлоатация на системата значително ще бъдат намалени разходите за конвенционално гориво с около 30-45%, а също така и отделяните вредни емисии с около 30% по-малко. В своята програма за енергийна ефективност община Белене се ангажира да търси и прилага съвременни решения, които да облекчат местния бюджет и чувствително да намалят използването на замърсяващи горива. Програмата на общината предвижда, след анализ на ефекта, подобни инсталации да бъдат внедрени и в други обществени и публични сгради, като част от мерките за подобряване на енергийната ефективност и поетапно постигане на целите за енергийна неутралност. Това е втора инвестиция във водородна инсталация, припомня Mediapool.bg. Първата беше направена от община Червен бряг в средното училище „Д-р Петър Берон“.

Related Articles

Премахват незаконните каравани по морето

Проверките констатират и заграждане на земя Започват засилени проверки за незаконно разположени кемпери и каравани. Проверките ще са по плажните ивици по Южното Черноморие. На...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ