27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Скоро: Платформа от дронове може да контролира трафика в големите градове

Платформа от дронове може да участва в управлението на трафика на големите градове. Проектът е на финалната права и ще е в интерес на хората в големите градове, информира проф.д.т.н. Димо Зафиров в Пловдив.

Проектът е съвместен на България и Китай. От българска страна бенефициент е Институтът за космически изследвания и технологии към БАН, а от китайска страна – малък град южно от Шанхай, с около 8 млн. население.

Целта на разработката е да бъдат избегнати задръствания и замърсяване с прахови частици и разрешаване на екологичните проблеми, които те създават. Тези въпроси трябва да се решават, особено в периода на пандемия, защото това е един от най-лошите примери за това как действа и се разпространява коронавирусът, когато има лоша атмосфера, твърдят специалистите.

Системата от дронове ще осигурява наблюдение на трафика по всяко време на денонощието и ще реагира при всякакви условия, без екстремните.

„Може би това десетилетие ще остане в историята като десетилетието на дроновете, смята проф. Зафиров. Според него в България има над 10 хиляди дрона в момента, които се оперират както от професионалисти, така и от любители. Те биха могли да се включат по подходящ начин в обществена полза.

Снимка:European Union-EP

Related Articles

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ