29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Система за разделно събиране на отпадъци заработи отново в Тетевен

Система за разделно събиране на отпадъци от опаковки заработи отново в гр. Тетевен и с. Рибарица. С решение на Общинския съвет, местната управа е сключила договор за доставка на 45 броя контейнера. Финансирането е от бюджета на Общината, но средствата ще бъдат възстановени от внесените отчисления на Регионалната инспекция по околна среда и води – Плевен, съобщиха от пресцентъра на общината. От там посочват, че от миналата година гражданите са били лишени от възможността да събират разделно своите отпадъци.

Община Тетевен е отправила писмени запитвания към останалите четири организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки на територията на Република България, но били получени откази. Мотивите са липса на база в района и фактът, че организациите са изпълнили целите си за брой обхванато население.

След отправена молба за съдействие, министърът на околната среда и водите е посочил, че Общината отговаря за дейностите по разделното събиране на битови отпадъци и следва да осигури съдове и лицензирана фирма за обслужване на контейнерите за собствена сметка.

Закупените от Общината съдове за разделно събиране на отпадъци ще бъдат обслужвани по график – сините контейнери за хартия и картон – три пъти месечно, жълтите контейнери за пластмаса и метал – два пъти месечно и зелените контейнери за стъкло един път месечно.

Related Articles

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ