29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Синхронно: Разширяват ГКПП „Малко Търново“ от наша и турска страна

България и Турция ще работят в синхрон за разширяване на ГКПП „Малко Търново“. Това стана ясно след посещение на премиера Димитър Главчев и посланика на южната ни съседка Мехмет Саит Уянък на пункта и ГКПП „Дерекьой“.

От турска страна е представен проект за разширения на ГКПП „Дерекьой“, който включва разширение и за тежкотоварни автомобили. Според премиера Главчев преди синхронизирането на двата проекта, в България трябва да се проведе обществена дискусия дали да бъде разрешено преминаването на тирове през ГКПП „Малко Търново“. Това трябва да бъде съобразено с всички законови разпоредби и изискванията на Натура 2000, тъй като някои от участъците са на територията на защитена зона Странджа. Чак след това експерти от двете държави ще започнат да гледат детайлите.

Предстои посещение и на ГКПП „Капитан Андреево“, което по данни на „Агенция Митници“ е второто най-натоварено в света с тенденция до 2-3 г. да заеме първото място. За него също има съгласие с Турция за синхронизирани действия по разширяване и модернизация.

Related Articles

НИНКН създаде дигитално копие на храм „Христос Пантократор“ в Несебър

НИНКН изготви дигитално копие на църквата "Христос Пантократор" в Старинния Несебър. Дигиталният двойник на забележителния храм е създаден с лазерно сканиране, към което са...

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ