8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Сензори в уличните лампи ще правят автоматизираното шофиране по-безопасно

Изследователският проект MEC-View проучва как уличните лампи могат да повишат безопасността на градския трафик, като предоставят на автоматизираните превозни средства обзор на пътната обстановка, информира economy.bg. Проектът оборудва уличните лампи с видео и лидарни сензори, които чрез усъвършенствана клетъчна технология предоставят на превозните средства критична информация в реално време, с която те бързо и надеждно откриват препятствията – други автомобили, велосипеди или пешеходци.

След три години работа, екипът вече е готов да представи своите открития. Партньори в проекта, финансиран с 5,5 милиона евро от германското Федерално министерство на икономиката и енергетиката (BMWi), са лидерът на консорциума Bosch, Mercedes-Benz, Nokia, Osram, TomTom, фирмата IT Designers и университетите в Дуйсбург-Есен и Улм.

Асоцииран партньор на проекта е и град Улм, който през последните три години беше тестова площадка за сензорите на уличните лампи и технологията за свързване. Резултатите ще се интегрират в по-нататъшния развой на автомобилната индустрия, автоматизираното шофиране и клетъчните технологии. Освен това инфраструктурата, изградена за целите на проекта, ще се използва и от следващите изследователски проекти.

Тъй като самият автомобил не може да вижда зад ъглите и през стените, ние използваме сензорите на уличните лампи, за да разширим зрителното поле на превозното средство“, споделя Рюдигер Валтер Хен, ръководител на проекта MEC-View от страна на лидера на консорциума Bosch.

За тази цел проектните партньори са разработили съответния хардуер и софтуер; системата обработва изображенията и сигналите от инфраструктурните сензори, комбинира ги с цифрови карти с висока разделителна способност (HD карти) и ги предава на превозното средство по въздуха. Там данните се сливат с информацията от собствените сензори и създават точна картина на ситуацията, достъпна за всички участници в пътното движение.

С помощта на усъвършенстваната клетъчна технология сензорната информация се предава с изключително ниска латентност. За целта проектът MEC-View използва мобилната комуникационна технология LTE с оптимизирана конфигурация, а предаването на данни в реално време е основна функция в новия комуникационен стандарт 5G. Най-важната задача на мобилни комуникации, оптимизирани за закъснения, е не само практически мигновеният безжичен пренос на данни, но и обработката на тези данни възможно най-близо до източника. Тази задача се изпълнява от специални компютри, известни като мобилни едж компютърни сървъри (mobile edge computing servers или MEC сървъри), интегрирани директно в клетъчната мрежа. Те комбинират сензорните данни от уличните лампи с информацията от съраунд сензорите на автомобила и прецизни дигитални карти. По този начин те генерират модел на обкръжението, включващ цялата налична информация за текущата пътна обстановка и го предоставят на превозните средства по въздуха.

В бъдеще центровете за градска мобилност могат да бъдат оборудвани с такива сървъри, за да споделят данните с всички превозни средства и с другите участници в движението.

В Улм партньорите по проекта тестват взаимодействието на автоматизирани автомобилни прототипи и инфраструктурните сензори в условията на реалния трафик още от 2018 г. Едно кръстовище в квартал Лер в Улм е прочуто с отсъствието на добра всестранна видимост. Уличните лампи там бяха оборудвани със сензори, които да помагат на автоматизираните автомобили да пресичат кръстовището. Превозните средства, които се приближават към проблемното кръстовище от странична улица, трябва да се включат в трафика на главната улица. Благодарение на новоразработената технология, автоматизираният прототип вече разпознава участниците в движението по-рано и може съответно да адаптира стратегията на управлението си. В резултат на това автомобилът се включва безпроблемно в трафика на главния път, без да спира, като ползва свободните участъци между превозните средства.

Подобна разработка ще направи градския трафик не само по-безопасен, но и по-пропусклив. Инфраструктурата, изградена по време на проекта, ще остане в Улм, където ще може да се ползва от следващи изследователски проекти.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ