11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

„Седмица на мозайките в Пловдив 2021“ започва днес

С изложба днес следобед стартира форум „Седмица на мозайките в Пловдив 2021“. Тя ще бъде открита в реновираното площадно пространство до Голямата Базилика и ще може да се разгледа от жителите и гостите на града до 24 октомври. Историята, техниката и технологията на мозайките ще бъдат представени и на публична лекция в Епископската базилика на Филипопол на 4 октомври от 18.00.

Проявата е пилотен проект на Фондация „Балканско наследство“ и цели да популяризира мозайките и да привлече общественото внимание към тяхното запазване, бъдеще и въздействие в градска среда. Чрез специален тур на мозайките ще бъдат представени различни сегмента от мозаечното наследство на града – древните подови мозайки от Филипопол (3 – 4 век сл. Хр.) и консервацията на мозаечните подове на Епископска базилика (2015-2020 г.), както и модерните фасадни мозайки на Пловдив от 70-те и 80-те години на миналия век, предимно по фасадите на обществени сгради.

Турът на мозайките ще бъде достъпен на интернет страница на проекта, предлагаща текстова и визуална информация за мозайките, онлайн карта и упътвания до всеки от обектите в Пловдив. Сред тях са мозайките от Малката базилика, Епископската базилика на Филипопол, Антична жилищна сграда „Ейрене“ и Регионален археологически музей Пловдив, а също така фасадни мозайки от Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев и архитект Владимир Рангелов, Вълчан Петров, и други.

Related Articles

Въвеждат в експлоатация BG-ALERT догодина, на 29 ноември е националният тест

В сряда, 29 ноември, между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG-ALERT. За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно телефоните да...

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ