26 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

„Седмица на мозайките в Пловдив 2021“ започва днес

С изложба днес следобед стартира форум „Седмица на мозайките в Пловдив 2021“. Тя ще бъде открита в реновираното площадно пространство до Голямата Базилика и ще може да се разгледа от жителите и гостите на града до 24 октомври. Историята, техниката и технологията на мозайките ще бъдат представени и на публична лекция в Епископската базилика на Филипопол на 4 октомври от 18.00.

Проявата е пилотен проект на Фондация „Балканско наследство“ и цели да популяризира мозайките и да привлече общественото внимание към тяхното запазване, бъдеще и въздействие в градска среда. Чрез специален тур на мозайките ще бъдат представени различни сегмента от мозаечното наследство на града – древните подови мозайки от Филипопол (3 – 4 век сл. Хр.) и консервацията на мозаечните подове на Епископска базилика (2015-2020 г.), както и модерните фасадни мозайки на Пловдив от 70-те и 80-те години на миналия век, предимно по фасадите на обществени сгради.

Турът на мозайките ще бъде достъпен на интернет страница на проекта, предлагаща текстова и визуална информация за мозайките, онлайн карта и упътвания до всеки от обектите в Пловдив. Сред тях са мозайките от Малката базилика, Епископската базилика на Филипопол, Антична жилищна сграда „Ейрене“ и Регионален археологически музей Пловдив, а също така фасадни мозайки от Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев и архитект Владимир Рангелов, Вълчан Петров, и други.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ