Седмицата на мобилността идва с алтернативни идеи за придвижване

0
148

Европейската седмица на мобилността идва с алтернативни идеи за придвижване, много емоции и забавления от 13 до 22 септември. През тази година тя ще се проведе под надслов „Чиста мобилност за всички“, а нейни организатори отново са Община Бургас и Областния информационен център.

Началото ще бъде поставено от провеждащия се за трета поредна година фестивал на бягането – „Бургас Рън“. Той ще стартира в 08.00 часа на 13 септември /неделя/ на алеите зад хотел „Приморец“. Бягането ще се проведе в три дисциплини – бягане за деца и родители с бебешки колички и на две дистанции от по 5 и 10 км. В периметъра на фестивала ще бъдат разположени щандове на различни изложители и богата съпътстваща програма за хора от всички възрасти и интереси.

И в настоящото си издание Европейската седмица на мобилността ще обърне специално внимание на правилата за безопасно пресичане и движение по улиците. По този повод на пешеходните пътеки до СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, актьори от Бургаския куклен театър, облечени като приказни герои, ще помагат на деца и възрастни да пресичат безопасно за първия учебен ден – 15 септември.

На 16, 17 и 18 септември, от 16:00 до 19:00 часа, пред Експозиционен център „Флора“, ще има улична викторина, а участниците в нея ще могат да си тръгнат с интересни подаръци и сувенири след като отговорят правилно на въпроси, свързани с разделното събиране на отпадъци.

С интерес в програмата на Седмицата се очаква и велопоходът на фарове, който е предвиден за 18 септември /петък/, от 19:00 до 20:00 часа. Той ще стартира от паркинга на Северен плаж, а маршрута е оттам до Солниците и обратно. В пробега може да се включи всеки, който желае – от най-малките до най-големите колоездачи, стига да има фар, стоп и светлоотразители на велосипеда си за движение по тъмно.

Ден по-късно – 19 септември, любителите на бягането край морето, могат да се пробват на дистанция от 5 км., със старт от Пантеона до хотел „Приморец“ и обратно, а началото е в 09:00 часа. Отново на Пантеона в Морската градина в същия ден, но от 10:00 часа започва инициативата „Осинови куче, намери приятел“, която се провежда съвместно с Общинския приют за безстопанствени кучета. Всеки, който желае ще може да се включи и да осинови домашен любимец.

Финалът на Европейската седмица на мобилността ще бъде на 22 септември, когато на Стария континент се отбелязва Европейският ден без автомобили. На него в Бургас ще се проведе обиколка на няколко централни улици с участници в движението, които използват алтернативни средства за придвижване – велосипеди, тротинетки, ролери, скейтбордове. Началото е в 10.00 часа на пресечката между улиците „Цар Симеон I“ и „Стефан Стамболов“. По време на Деня без автомобили ще има томболи, уъркшоп с Блажка Димитрова на тема „Нулев отпадък, рециклиране и ефективна употреба на достъпните в градска среда продукти“, а също така и уъркшоп с Яна Янева на тема „Мобилността като философия на живот“.