27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Сгради в „Надежда“, „Връбница“ и „Люлин“ с най-голям потенциал за соларни панели

Сгради от столичните райони „Люлин“, „Връбница“ и „Надежда“ са с най-голям потенциал за получаване на енергия от соларни панели. Това показва проучване в рамките на проекта „Слънчеви градове“ (Solar cities), който се финансира от Европейската инициатива на климата (EUKI) и се изпълнява в партньорство със Столичната община.

На по-голяма част от набелязаните сгради вече има изготвени идейни проекти от Българската соларна асоциация.

„По проекта до момента е направен анализ на 2700 сгради от районите „Люлин“, „Надежда“ и „Връбница“, които имат най-добър потенциал за използване на слънчевото греене“, изтъкна доц. д-р Стелиян Димитров от катедра „Картография и Географски информационни системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

„По Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена мярката за кандидатстване и гражданите на трите столични района ще могат първи да се включат по тази мярка, защото вече ще имат първоначалната информация за потенциала за генериране на енергия от соларни панели“ уточни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината е готова с първите два проекта за изграждане на фотоволтаични инсталации на двата най-големи консуматори на енергия от общинските предприятия – това са Столичният зоопарк и Заводът за преработка на отпадъците.

„Проект „Слънчеви градове“ (SOLAR CITIES) е със срок на изпълнение до декември 2023 г.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ