28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Сгради в „Надежда“, „Връбница“ и „Люлин“ с най-голям потенциал за соларни панели

Сгради от столичните райони „Люлин“, „Връбница“ и „Надежда“ са с най-голям потенциал за получаване на енергия от соларни панели. Това показва проучване в рамките на проекта „Слънчеви градове“ (Solar cities), който се финансира от Европейската инициатива на климата (EUKI) и се изпълнява в партньорство със Столичната община.

На по-голяма част от набелязаните сгради вече има изготвени идейни проекти от Българската соларна асоциация.

„По проекта до момента е направен анализ на 2700 сгради от районите „Люлин“, „Надежда“ и „Връбница“, които имат най-добър потенциал за използване на слънчевото греене“, изтъкна доц. д-р Стелиян Димитров от катедра „Картография и Географски информационни системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

„По Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена мярката за кандидатстване и гражданите на трите столични района ще могат първи да се включат по тази мярка, защото вече ще имат първоначалната информация за потенциала за генериране на енергия от соларни панели“ уточни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината е готова с първите два проекта за изграждане на фотоволтаични инсталации на двата най-големи консуматори на енергия от общинските предприятия – това са Столичният зоопарк и Заводът за преработка на отпадъците.

„Проект „Слънчеви градове“ (SOLAR CITIES) е със срок на изпълнение до декември 2023 г.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ