10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Световната банка ще подкрепи изпълнението на интегрираните регионални инвестиции

Световната банка ще предостави консултантска подкрепа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез споделяне на най-добри световни практики и идеи за интегрирани регионални инвестиции. Споразумение за това бе подписано от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и Лeсе Мелгард – постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

През следващите 30 месеца екип от експерти на Световната банка ще работи с различни заинтересовани страни на регионално и централно ниво, за да повиши знанието и осведомеността за реализирането на интегрирани регионални инвестиции. Предвижда се банката да предостави програма за изграждане на капацитет за изпълнение на тези инвестиции с цел подобряване качеството на съществуващите стратегии, планове и проекти. Експертите ще споделят опит и примери за най-добри практики и изграждане на партньорства с българските си колеги.

„Създаваме иновативен подход в регионалното развитие. Не отделните региони и общини да търсят експертиза в София, например или в международните финансови институции, а сега експертизата отива на място – на терен, при хората, при техните инвестиционни нужди“, каза по време на подписването министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. По думите му това ще бъде изключително полезно за хората, особено в година, в която се очаква голям обем инвестиции.

„Интегрираното развитие в България изисква всеобхватни партньорства, които включват идеи и опит от широк кръг заинтересовани страни, включително общностите, които могат да спечелят най-много“, каза Лесе Мелгард, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия. „Като водеща институция, работеща в областта на развитието, за Световната банка е привилегия да предостави на България глобални знания и опит в подкрепа на изоставащите региони и в полза на всички българи“, допълни постоянният представител на Банката.

Това е третият ангажимент по новото Рамково споразумение за възмездни консултантски услуги, подписано с правителството на България през 2022 г. и предназначено да предостави подкрепа за програмния период на ЕС 2021-2027 г.

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ