26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Светилището в Татул ще се стопанисва 10 години от община Момчилград

Култовото светилище Татул ще бъде под управлението на община Момчилград в следващите 10 години. За този срок Министерският съвет е приел решение за безвъзмездно предоставяне за управление на част от групова археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост, на общината в Момчилград .

Очакванията са, че това ще подпомогне популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей в град Кърджали.

„Култов център – Татул“ е част от груповата археологическа недвижима културна ценност „Скално светилище“  и е с обща площ 4211.00 кв. м. Намира се в област Кърджали, община Момчилград, в землището на село Татул и е туристическа зона, която има вече популярност и извън България.

 

Related Articles

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ