28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Свалят обгореното скеле на „Нотр Дам”

Започна мащабната работа по сваляне на обгореното скеле на катедралата „Нотр Дам” в Париж. Това е последната фаза на деликатната операция по демонтажа на съоръжението, изкривено от горещината на пожара през април миналата година.

Конструкцията тежи 500 тона и е съставена от над 40 000 метални тръби.

Монтажът на скелето започна през 2018 година, в рамките на реставрацията на емблематичната сграда. Пожарът през пролетта на 2019 г. започна именно от скелето. Кулата изгоря напълно, а скелето устоя на срутването му, но беше деформирано от изключително високата температура на огъня. За да се предотврати срутване след изкривяването му, то първо е било обградено с метални греди на три нива.

За свалянето на първото скеле е изградено и още едно такова. От днес „два редуващи се екипа от петима техници с въжета ще се спуснат възможно най-близо до изгорелите части, за да може със саблени триони да изрежат металните тръби, които са се стопили една върху друга. Частите ще бъдат събирани с 80-метров кран, който ще помогне да се предотвратят повече щети на катедралата.

Очаква се операцията да продължи през цялото лято.

Дейностите по възстановяването и реставрацията на катедралата бяха спрени заради пандемията от коронавируса, но крайният срок не е променян. Реконструкцията трябва да приключи през 2024 г.

Related Articles

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...

Приключи ремонтът на Планетариума в Смолян

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, съобщиха от пресцентъра на общината. В следващите дни ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ