11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Саудитска Арабия избра строител на летището в новия мегаград на Червено море

Саудитска Арабия избра изпълнители на договорите за построяване на международно летище на новия мегаград на Червено море. То трябва да заработи през 2022 година, предаде „Ройтерс“. Това са Nesma & Partners и Almabani General.

Плановете на страната са да бъдат построени морски курорти на 50 острова край брега на Червено море, предлагащи природни резервати, гмуркане до коралови рифове и исторически забележителности.

Проектната компания Red Sea Development, подкрепена от суверенния фонд на Саудитска Арабия, възнамерява да построи първата фаза до 2022 година. Целта е да бъдат привличани 300 000 туристи годишно през първия етап на проекта и 800 000 до 1 милион, след като проектът бъде завършен.

Това е един от трите големи проекта, подкрепени от фонда, наред с високотехнологичната икономическа зона NEOM за 500 млрд. долара и развлекателния комплекс Qiddiya.

Генералният план на летището е проектиран от Egis – международна консултантска и инженерна група. То ще бъде разположен на 4155 квадратни километра и ще може да се ползва от един милион пътници годишно.

Сред удобствата на аеропорта са и големи хангари с контролирана климатизация, които ще бъдат достъпни за частни самолети.

Related Articles

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...

Община Троян с 4 нови проекта

Община Троян подготвя четири нови проекта за включване в Инвестиционната програма за 2024 г. Това са предложенията за изграждане на трасе за писта за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ