20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Сапарева баня търси фирма, която да ремонтира Гейзера

Общината в Сапарева баня обяви конкурс по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да ремонтира емблемата на града – Гейзера. Стойността на обществената поръчка е 110 000 лева.

Съоръжението изригва до 18 м на всеки двадесетина секунди и е най-голямата атракция за жителите и гостите на града. Преди два месеца обаче гейзерът аварира. Тръба от оборудването на каптажа, на около 400 м под земята, монтирана преди 60 години, корозира и се получиха течове. Наложи са цялата наземна конструкция да бъде открита, разбита беше 50- сантиметрова бетонова плоча. Сега трябва да бъде подменена самата тръба и да бъде възстановено налягането.

Работата на екипите е изключителна затруднена от това, че трябва да се работи при 103 градуса на водата от минералния извор и 30 градуса температура на въздуха.

От МОСВ са разпоредили ремонтните дейности да се извършат чрез конкурс за избор на изпълнител. Сертификат за това има само една фирма – от Пловдив.

Процедурата обаче ще отнеме доста време и градът ще е без атракцията си до есента, коментираха от общината.

Related Articles

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ