13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Само за седмица: 811 предприятия са кандидатствали за финансиране на мерки за енергийна ефективност

Само за една седмица след обявяването на нова процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за подобряване на енергийна ефективност 811 микро, малки и средни предприятия са кандидатствали за грантово финасиране по нея. Подадените проектни предложения по новата мярка са за близо 84 млн. лв., съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Общият бюджет на програмата е 136 млн. лв. По процедурата ще бъдат подкрепени компании от преработващата промишленост.

Фирмите могат да получат между 25 000 лв. и 150 000 лв. безвъзмездна подкрепа. Едно от условията за кандидатстване е да имат 50% собствено участие във финансирането на проектите. Със средствата могат да се закупуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да направят модерна изолация на производствените си бази, с което да намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители.

Подаването на проектите по процедурата ще продължи до 23 май 2022 г. включително. „Кандидатстването е максимално улеснено за бизнеса“, уверява директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева. По думите й всички проекти ще бъдат бързо оценени, като Комисията ще предостави възможност да бъдат отстранени всички неточности по проектните предложения и българските предприятията да получат финансиране.

Related Articles

До 31-ви май: Ремонтират 20-метров участък от Дунав мост при Русе

До 31-ви май се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за авариен ремонт на фуга на съоръжението. За извършването...

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ