24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156 м2. Съгласно решение на Общото събрание на САБ този имот е в групата „Доходни имоти“, чиято цел е да генерира приходи на дружеството. Последващата реализация ще е чрез учредяване на отстъпено право на строеж на избран инвеститор.

ПАРАМЕТРИТЕ

Градоустройствените параметри са: кинт – 3.00, плътност на застрояване – до 60%, височина – над 15 метра, озеленяване – над 20%, паркиране в границите на имота. Търси се концепция за оптимално използваем за целите на Съюза проект за обемно-градоустройствено решение и максимално детайлна идейна концепция, изясняваща пълния обхват, ограничители, позитиви и възможности на терена, осигурявайки качествена среда и успешна бъдеща реализация на проекта.

ИЗИСКВАНИЯТА

Проектът трябва да осигуряват добра функционалност, лесна хоризонтална и вертикална комуникация, къси евакуационни пътища и оптимална обвързаност между отделните части. Изисква се да няма разхищение на общи площи, утежняващо площообразуването и общата квадратура на използваемите площи. Броят, квадратурата, обемът и височината на отделните части на комплекса, в които се помещават търговски, обслужващи и жилищни части, входовете им, броят на стълбищните и асансьорни клетки и цялостният силует на сградата са обект на градоустройственото решение и общата проектна визия на участника.

Проектът трябва да дава решение за ефективно функциониране на всички дейности в сградата на базата на предоставената програма и да отговаря на следните изисквания: съвременен образ и визия на сградите и околното пространство; оптимално съотношение между функционалните и естетически качества и стойност на инвестицията; гъвкавост и адаптивност на обектите и помещенията в тях; здравословна среда и комфорт за обитателите и ползвателите; достъпна среда за сградите и околното пространство.

КОНКУРСЪТ

Съгласно конкурсната програма предлаганите материали и фасадно оформление трябва да са ефектни, но без разточителство и лукс. Архитектурното решение трябва да е модерно и запомнящо се, а не претенциозно и скъпо.

САБ възлага цялата организация по архитектурния конкурс да бъде изпълнена от Optimistas (Оптимистас) като външна организация с цел да се гарантира честното, открито, прозрачно и анонимно провеждане на конкурса.

На 1 юли ще бъде активирана платформата за предварителна регистрация. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 22 октомври. Първа награда е 5 000 лева и право на възлагане на проектиране. Втора награда е 3 000 лева, а трета – 2 000 лева. Вижте подробности тук.

Related Articles

Бизнесът чака работници от Индия, Бангладеш и Украйна

Сектор строителство от години се задъхва за кадри Работодатели от Русе и региона се опитват да компенсират недостига на кадри, като наемат граждани от Индия,...

Община Опака проучва нагласите на жителите за разделно събиране на отпадъци

Община Опака провежда проучване сред жителите на региона с цел разработване на бъдещ проект. Анкетата е по процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ