2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Руснаците продават имотите си у нас, но заради санкциите и това е сложно

Пазарът на ваканционни имоти у нас, както и редица други бизнеси, е повлиян от войната в Украйна. За момента той изглежда загубен за руски туристи и такива с жилища у нас, считат от Института за анализи и оценки в туризма. Това особено личи по Черноморието, в градове като Несебър и Поморие, където има цели квартали с руснаци, които имат там свой втори дом.

Не са малко руски граждани, които продават жилищата си и причините за това са основно икономически. Санкциите на ЕС категорично им влияят негативно. Заради забраната за полети, руснаците с имоти у нас пътуват през Турция, което много оскъпява посещенията им. Справка показва, че полет от Санкт Петербург през Сочи и Турция до България стига цена 1500 евро, което е много за пътуващ.

Известният като „Малката Русия“ квартал в Поморие пустее, а тенденцията е за продажба на наличните апартаменти в него. „В момента руска реч не се чува в града“, каза за БТА кметът на Поморие Иван Алексиев.

Според негови наблюдения отливът е започнал още преди две години с настъпването на пандемията и ограничаването на пътуванията. „Все по-малко руски граждани започнаха да идват, инфлацията и сриването на руската рубла също им повлия и започна този процес на продажба на апартаменти, който вече тече две, даже трета година. Сега заради войната в Украйна масово си продават жилищата тук“, допълва кметът.

Пътуването за руските граждани до България е трудно и скъпо. За някои е проблем да обслужват кредитите си, които са в евро,а имат и разходи за поддръжка на имот, който в крайна сметка не могат да ползват. Всичко това ги насърчава да продават собствеността си, доколкото могат. Но, и за това има пречки – санкциите срещу Русия и конкретно тези, свързани с разплащанията, на практика замразяват на този етап сделките с недвижимости..

Related Articles

Започва двудневен икономически форум в Пловдив

Дипломати, министри и експерти ще дискутират механизмите за регионално развитие и растеж Министри, дипломати и експерти пристигат в Пловдив на престижен двудневен форум на тема...

Откриха обновения жп участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Обновеният железопътен коловоз, свързващ Пристанище Бургас с гара Владимир Павлов, е вече официално открит. Стойността на ремонтните дейности е в размер на близо 5...

КАТ с нова акция по пътищата

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ